top of page

#004 – Töihin Espanjaan – 6 mahdollista urapolkua, minkä niistä valitset?

Jos aiot muuttaa Espanjaan, tarvitset maasta luultavasti myös työpaikan. Työn avulla rahoitat elämän uudessa maassa ja pääset kiinni esimerkiksi Espanjan sosiaaliturvaan. Mutta minkälaisia työpaikkoja Espanjassa on tarjolla, ja mistä niitä löytää?



Tässä jaksossa puhun siitä, minkälaisia työpaikkoja Espanjasta voi löytää. Kun listasin eri vaihtoehtoja, huomasin, että eri tyyppisiä työmahdollisuuksia, työkategorioita, on tasan kuusi. Näihin kuuteen kategoriaan asettuvat jollain tavalla kaikki työ- ja uramahdollisuudet, joita Espanjassa on tarjolla.


Itselleni juuri työ, eli raha, oli se suurin haaste, kun halusin muuttaa Espanjaan. En ollut valmis hyppäämään säästöjen varassa uuteen maahan ilman tietoa huomisesta, vaan muutin maahan vasta, kun löysin maasta työpaikan.


Itse järkytyin aikanaan, kun kuulin, mitä summaa minulle tarjottiin.

Käyn jaksossa läpi myös Espanjan palkkatason, sillä kun pääset palkkaneuvotteluihin asti, sinun on hyvä tietää ainakin suunnilleen, missä summissa täällä liikutaan. Itse järkytyin aikanaan, kun kuulin mitä summaa minulle tarjottiin. Tein kuitenkin laskelmat, millä summalla pärjäisin, ja päätin ottaa työn vastaan.


Työpaikka Espanjasta – 6 eri kategoriaa


Miten löydän työpaikan Espanjasta? Minkälaista työtä on tarjolla? Voinko löytää töitä ilman espanjan kielen taitoa?


Jos haluat Espanjaan töihin, löydät sopivan työn maasta ennemmin tai myöhemmin. Urapolkuja löytyy niin kielitaidottomille, kansainvälisille urakiipijöille kuin yksin työskenteleville asiantuntijoille ja yrittäjille.


Katso alla olevasta listasta, mikä sinulle sopii parhaiten:


  1. Espanjan sentraali-santrat:

    Sentraali-Santra nimi viittaa tietenkin kaikenlaisiin call centereihin, ja tässä nimenomaan suomalaisiin call centereihin, jotka sijaitsevat Espanjassa. Näissä puhelinkeskuksissa työpaikka on fyysisesti Espanjassa, mutta kaikki puhelut tehdään Suomeen, suomeksi. Tässä kategoriassa työnhakijalta ei vaadita mitään ekstraa, vaan näihin työpaikkoihin on samat vaatimukset, kuin puhelintyössä Suomessa. Puhelintyö on siistiä sisätyötä, ja myynnin ja kontaktoinnin lisäksi puhelinkeskuksissa tehdään myös paljon asiakaspalvelua.

  2. Suomi-yhteisön tukipilarit:

    Tähän kategoriaan kuuluvat kaikki yritykset kampaamosta kauppoihin, jotka jollain tavalla palvelevat Espanjan Suomi-yhteisöjä. Näillä yrityksillä on usein kivijalkaliike ja suomalainen omistuspohja, ja suurin osa asiakkaista on suomalaisia. Asiakkaita palvellaan usein ihan fyysisesti ja kasvotusten. Työntekijöiden kielitaitovaatimus vaihtelee asiakaskunnan ja yhteistyökumppaneiden mukaan, mutta usein suomella pääsee ainakin alkuun. Työmahdollisuudet toki paranevat, mitä useampaa kieltä osaa. Tähän kategoriaan menevät myös ne espanjalaisomisteiset yritykset, jotka haluavat palvella suomeksi.

  3. Kansainväliset kielillä puhujat:

    Tähän kategoriaan sujahtavat kaikki kansainväliset yritykset, joissa työpaikan pääkieli on joku muu kuin suomi tai espanja. Aika usein se on englanti. Yrityksen omistajataho voi olla minkä maalainen tahansa, ja työyhteisöstä löytyy luultavasti monia kansalaisuuksia. Yritys, jossa pääkieli on englanti, toimii luultavasti kansainvälisillä markkinoilla. Sen toimiala voi olla mikä tahansa, mutta suurella todennäköisyydellä kyseessä on tekno- tai markkinointialan yritys tai osasto.

  4. Espanjalaiset yritykset:

    100% paikallisessa yrityksessä työkieli on espanja ja työkaveritkin suurimmaksi osaksi espanjalaisia. Harva suomalainen päätyy tällaiseen työpaikkaan, mutta se ei tietenkään ole tavatonta. Tosin, jos työkulttuuri on täysin espanjalainen, niin harva pohjoismaalainen kokee sitä omakseen. Espanjassa on paljon vahvempi hierarkia työpaikoilla kuin mihin me suomalaiset olemme tottuneet, ja lisäksi perinteisillä työajoilla pyörivä yritys (pitkä siesta) voi karkottaa monet ulkomaalaiset pois.

  5. Yksinyrittäjät ja friikut:

    Tämä on kategorioista kaikkein laajin, sillä yksinyrittäjänä ala ja työkieli voivat olla mitkä tahansa. Tähän kategoriaan uppoavat personal trainerit, konsultit, kielenopettajat, tulkit, sijoitusneuvojat, graafikot (kuten minä!)... eli kaikki, ketkä perustavat espanjalaisen toiminimen, autónomon. Autónomo laskuttaa tekemästään työstä ja maksaa Espanjaan oman sosiaaliturvamaksun ja tilittää alvit, sekä vähentää verotuksessa mahdolliset työntekoon liittyvät kulut. Autónomon paras kumppani on hyvä tilitoimisto, eli gestoría tai asesoría.

  6. Yrittäjä:

    Espanjan yleisin yritysmuoto on SL, sociedad limitada, joka vastaa Suomen osakeyhtiötä (oy). Koska en tiedä yrityksen perustamisesta mitään, lupaan etsiä vieraan, jota voin haastatella yrityksen perustamisesta Espanjaan jossain tulevassa jaksossa. Mainitsen yrityksen kuitenkin mahdollisena työllistymismuotona, koska Espanjassa on hyvin paljon suomalaisia, jotka tekevät töitä oman yrityksen kautta – sekä työllistävät samalla muita!


Nyt tiedät, mitä uravaihtoehtoja Espanjasta löytyy suomalaiselle. Mikä näistä kiinnostaa eniten?


Jos haluat tietää lisää näistä kuudesta kategoriasta, sekä tuntea Espanjan palkkatason, kuuntele koko jakso. Jaksossa vinkkaan myös, mistä työnhaun voi mahdollisesti aloittaa.



Aloittelevana podcastaana arvostan suuresti, jos vinkkaat jaksosta myös kaverille!


Seuraa ja kommentoi Instagramissa: Arkea ja aurinkoa -podcast

Comentários


bottom of page