#009: ¡A comer! Tämä sinunkin tulee tietää Espanjan ruokakulttuurista
- Alma Ulvelin
- 26. helmik.
- 3 min käytetty lukemiseen
Espanjan ruokakulttuuri poikkeaa suomalaisesta niin paljon, että maahan muuttaneet ja matkailijat saattavat aluksi tehdä kaiken "väärin". Tässä jaksossa käyn läpi mitä, miten ja milloin Espanjassa syödään – jotta sinäkin osaat toimia kuin paikallinen!

Tässä podcastin jaksossa haluan tarjota sellaista perustietoa espanjalaisesta ruokakulttuurista, että siitä on konkreettista hyötyä myös matkailijoille. Ruoka on nimittäin yksi todella hyvä syy matkustaa Espanjaan!
Mutta jos joku asia on Espanjassa täysin eri lailla kun Suomessa, niin se on kyllä kaikki ruokailuun ja syömiseen liittyvä.
Jakson nimeksi olisi varmaan pitänyt laittaa ”Oletko sinäkin syönyt aina väärin”, koska ainakin minä söin ihan väärin silloin, kun muutin maahan. Söin väärää ruokaa, väärään aikaan ja väärällä tyylillä.
Ainakin minä söin ihan väärin silloin, kun muutin Espanjaan. Söin väärää ruokaa, väärään aikaan ja väärällä tyylillä.
Tässä jaksossa kerron mitä Espanjassa syödään, miten syöminen hoidetaan ja milloin täällä syödään.
Espanjan ruoka-ajat
On kummallista ja kiehtovaa, miten kaikki espanjalaiset noudattavat samoja ruoka-aikoja täysin orjallisesti. Se siitä ex-tempore-luonteesta! Kaikessa muussa täällä voi joustaa, mutta ei ruokailun aikatauluista.
Aamiaisia on kaksi, myös lapsilla. Toki toista aamiaista voi kutsua myös välipalaksi.
Ensimmäinen aamiainen, joka voi olla myös vain kuppi kahvia, nautitaan tyypillisesti kotona ennen töihin ja kouluun lähtöä. Toinen aamiainen nautitaan suomalaisten varhaisimpaan lounasaikaan, esimerkiksi kello 10 tai 11. Lapset nauttivat koulussa omat eväät tuolloin.
Lounas on kello 14. Tämä aikataulu on niin espanjalaisten DNA:ssa, että siitä ei jousta oikein kukaan! Pankit, konttorit ja virastot laittavat ovet kiinni kello 14 alkavan lounastunnin merkiksi, ja tuohon aikaan on aivan turha yrittää hoitaa työpuheluita tai muita asioita.
Myös lasten koulu loppuu yleensä kello 14. Tuolloin lapset joko haetaan kotiin lounaalle, tai sitten lapsi menee koulun maksulliseen ruokalaan.
Lounaan ja illallisen välissä syödään välipala, lapset ehkä kaksikin välipalaa, ja illallinen nautitaan suomalaisittain hyvin myöhään.
Aikaisintaan illallinen nautitaan kello 20, mutta yleisin illallisaika on kello 21, kesällä yleensä vasta kello 22 alkaen.
Espanjan erilaiset ruuat
Suomalaisella voi olla salaattien kanssa ongelmia Espanjassa, sillä Espanja ei ole missään tapauksessa niin sanottujen ruokasalaattien maa. Täällä salaatti on yleensä aina samanlainen, ja se on tarkoitettu alkuruuaksi.
Sen sijaan ensaladilla-nimestä tunnistettavia majoneesisalaatteja löytyy runsaasti. Yleisin niistä on ensaladilla rusa. Se muistuttaa etäisesti suomalaisten italian salaattia, mutta tonnikalalla.
Muut koko Espanjaa yhdistävät ruuat ovat varmaankin se kuuluisa tortilla de patata, eli paksu perunamunakas, totta kai paella tai pelkkä arroz eli riisi, kuten täällä usein sanotaan, ja siinä voi olla makuna mitä tahansa kanista kanaan ja äyriäisiin tekijästä ja paikasta riippuen. Myös gazpacho on yksi koko Espanjaan levinnyt ruoka, tai paremminkin juoma, etenkin kesällä. Gazpacho, eli kylmä tomaattikeitto, tarjoillaan juomalasista.
Palkokasveista tehdyt keitot ja padat ovat espanjalaisen ruokaympyrän perusta.
Yleisimmät arkiruuat joko kotona tai esimerkiksi koulun ruokalassa ovat kaikki palkokasveista tehdyt keitot ja padat: linssikeitot, papupadat ja kikhernepadat. Niitä ei usein ravintolassa näe, mutta palkokasvit ovat silti espanjalaisen ruokaympyrän perusta.
Miten Espanjassa syödään
Sillon kun muutin Espanjaan, en osannut syödä "oikein". En osannut kuoria edes katkarapuja, ja olin muutenkin äyriäisten suhteen täysi ignorantti. En ollut varmaan koskaan syönyt simpukoita, en rapuja, en mustekalaa, en mitään.
Ja kun olin tilanteessa, että eteeni kannettiin joku minulle vieras ruoka, aloitin syömään aina vähän muita myöhemmin. Halusin ensin katsoa, ottaako muut käteensä haarukan vai lusikan, vai syödäänkö sillä kertaa kenties sormin.
Espanjassa on myös tapana jakaa ruoka. Esimerkiksi ravintolassa on tilataan yleensä useampi lautanen, joista jokainen napsii suupalat omalla haarukallaan.
Lopuksi laskukin jaetaan kaikkien kesken tasan.
Jos haluat tietää lisää espanjalaisesta ruokakulttuurista, kuuntele jakso 009: ¡A comer! Tämä sinunkin tulee tietää Espanjan ruokakulttuurista. Siinä kerron paikallisen ruokailukulttuurin pääpiirteet niin, jettä ensi kerralla Espanjassa sinäkin osaat toimia kuten paikallinen!
Seuraa ja kommentoi Instagramissa: Arkea ja aurinkoa -podcast
Vinkkaa jaksosta myös kaverille!
Comments