#012: Aja kuin paikallinen – 10 vinkkiä Espanjan liikenteeseen
- Alma Ulvelin
- 19. maalisk.
- 4 min käytetty lukemiseen
Tässä jaksossa sukelletaan Espanjan liikenteeseen! Vaikka liikennesäännöt ovat samat kuin Suomessa, voi liikennekulttuuri yllättää kokeneenkin kuskin. Tööttäily, luova ryhmittyminen ja tiukat taskuparkit kuuluvat arkeen. Tässä jaksossa kerron, miten pysyt mukana Espanjan liikenteessä ja ajat kuin paikallinen!

Uskaltaisitko sinä hypätä rattiin vaikkapa Madridissa tai Málagan keskustassa? Espanjassa autoilu on yhtä aikaa ihanaa, hektistä ja omalla tavallaan loogista.
Kun ajoin Espanjassa ensimmäisiä kertoja 17–18 vuotta sitten, en pelännyt itse ajamista, mutta jatkuva tööttäily, ohittelut ja autojen puikkelehtiminen tekivät oloni epävarmaksi. Olin ajanut kortin Suomessa heti 18-vuotiaana, mutta vasta täällä opin todella ajamaan.
Kun aloitin autoilun Espanjassa, älypuhelimia ei ollut vielä keksitty, joten navigointi perustui muistiin, logiikkaan ja paperikarttoihin. Eksyin Málagassa niin monta kertaa, että enää en osaisi eksyä! Suosittelen yhä ajamista ilman karttasovellusta – se on paras tapa oppia uudet kotikulmat.
Suosittelen yhä ajamista ilman karttasovellusta – se on paras tapa oppia uudet kotikulmat.
Näiden vuosien aikana olen oppinut 10 asiaa, jotka jokaisen Espanjassa ajavan kannattaa tietää. Jos haluat sulautua liikenteeseen ja ajaa kuin paikallinen, pysy mukana!
Espanjassa suojatie on pyhä
Espanjassa autoilijat kunnioittavat suojateitä lähes poikkeuksetta. Kuskit pysähtyvät heti, kun jalankulkija astuu ajoradalle – jopa ilman, että tämä vilkaisee sivuilleen. En suosittele sokkona kävelemistä, mutta täällä kävelijät saavat selvästi enemmän tilaa kuin Suomessa.
Toki poikkeuksia on, ja joskus joku kaahari ajaa huomaamattaan ohi. Mutta jos kuski ei anna tietä, jalankulkija kyllä protestoi näkyvästi – nyrkein, huudoin ja sadatellen.
Ryhmity luovasti
Espanjassa rakastetaan liikenneympyröitä – niitä on kaikkialla, isoja ja pieniä. Tavallisen risteysten sijaan ympyrä on lähes aina ensisijainen ratkaisu.
Hauskinta on, että monissa ympyröissä ei ole kaistaviivoja lainkaan. Vaikka päätie olisi kolmikaistainen, itse ympyrässä voi olla vain kaksi kaistaa – tai ei yhtään selkeää kaistaa. Siksi ryhmittyminen liikenteessä vaatii tilannetajua ja nopeita ratkaisuja. Sääntö on yksinkertainen: se, jonka auton nokka ehtii ensin, menee ensin.
Siksi ryhmittyminen liikenteessä vaatii tilannetajua ja nopeita ratkaisuja.
Ruuhkaisissa ympyröissä pitää toimia nopeasti ja rohkeasti. Jos et ota paikkaasi heti, joku muu tekee sen. Liikenne sujuu kuitenkin yllättävän hyvin, kunhan pidät huolen, ettet aja kenenkään perään!
Kommunikoi liikenteessä
Espanjassa kuskit kommunikoivat ahkerasti – käsimerkein, valojen vilkutuksilla ja ennen kaikkea töötillä.
Auton torvea voi käyttää monivivahteisesti. Kevyt töötin painallus herättelee vihreisiin valoihin pysähtyneen kuskin, napakampi varoittaa äkillisestä liikkeestä. Täysi tööttikuoro viestii, että nyt jollain meni hermot.
Liikenteessä ei aina ehdi pohtia etuajo-oikeuksia, joten katsekontakti ja eleet ratkaisevat. Nopeasti reagoimalla ja liikennettä lukemalla pysyy parhaiten mukana.
Uskalla parkkeerata kuin paikallinen
Espanjassa parkkeeraus on luovaa pakon edessä. Ruuhkaisilla alueilla autot jätetään toisinaan doble filaan, eli ajoradalle vaihde vapaalla, jotta muut voivat työntää ne tarvittaessa sivummalle. Sääntö-Suomen kasvatille tämä tapa tuntui aluksi todella vaikealta.
Taskuparkkeerauksessa ei hidastella. Jos et osaa, opit nopeasti, kun autot tööttäävät takana ja jokainen sentti ratkaisee. Nykyään mahdutan autoni tiukkaan väliin vaikka jyrkässä ylämäessä käsijarrulla ja kytkimellä pelaten – ja vieläpä kolhimatta muita!
Taskuparkkeerauksessa ei hidastella. Jos et osaa, opit nopeasti, kun autot tööttäävät takana ja jokainen sentti ratkaisee.
Hyväksy sakot osana elämää
En ole koskaan saanut Espanjassa ylinopeussakkoja, mutta parkkisakkoja on kertynyt sen verran, että niillä saisi sytytettyä saunaan tulet.
Etenkin kesällä, kun parkkeeraus on ruuhkien vuoksi mahdotonta, olen välillä jättänyt auton hieman luvattomasti – toivoen, ettei poliisi huomaa. Välillä sakot ovat napsahtaneet myös lastausalueelle unohtuneesta autosta. Pahimmassa tapauksessa mukaan tulee vielä grúa-maksu eli hinausmaksu sekä päivämaksu säilytyksestä. Lopulta maksettavaa voi kertyä satoja euroja.
Espanjassa parkkisakko voi olla jopa 200 euroa, mutta jos sen maksaa ajoissa, saa 50 % alennuksen. Ja sitten on vielä yksi vaihtoehto...
Tuttavapiiriini kuului poliisi, joka kerran tokaisi: "Soita minulle seuraavalla kerralla, niin katoaa sakko kuin tuhka tuuleen." Kun seuraava sakko tuli, en suomalaisena kehdannut soittaa – mikä osoittautui virheeksi. Seuraavana päivänä poliisikaveri sätti minut pystyyn: "Olisit soittanut heti, nyt sen poistaminen on vaikeampaa!" Lopulta hän kuitenkin hoiti asian, ja siinä tuli opittua käytännön tasolla, että suhteilla voi Espanjassa järjestää yhtä sun toista.
Käytännössä mihin tahansa voi pysähtyä
Kuten jo todettiin, parkkeeraaminen on usein vaikeaa tai mahdotonta, joten moni vain pysähtyy nopeasti siihen, missä tarvitsee. Hätävilkut päälle ja auto seis!
Jos Espanjan poliisi puuttuisi tähän tapaan, koko maa olisi pian kaaoksessa. Esimerkiksi kouluun vienti olisi lähes mahdotonta. Täällä lapset eivät kulje yksin, ja vanhempien olisi ensin löydettävä parkkipaikka ja vasta sitten saateltava lapsensa koulun porteille. Oman lapseni koulussa on 1200 oppilasta – Málagan keskustassa ei mitenkään olisi parkkitilaa kaikille autoille.
Toki pysähtyminen vaatii pelisilmää. Muut on päästettävä ohi, tai tööttäily alkaa heti. Mutta lyhyet pysähdykset – kyydin ottaminen, paketin jättö tai nopea jutustelu tuttavan kanssa – ovat täällä täysin normaaleja syitä pysäyttää auto hetkeksi ja laittaa hätävilkut päälle.
Älä rakastu auton pelteihin
Espanjassa lommoja tulee auton kylkiin väsitämättä. Kuskeja on joka lähtöön, kadut ovat kapeita, ja parkkeeratessa autot osuvat toisiinsa väistämättä. Täällä sanotaankin, että puskurit ovat muovia juuri siksi, että ne joustavat – niitä voi vähän puskea.
Sivupeilini on lähtenyt irti ainakin kolme kertaa, ja pellit ovat täynnä lommoja. Vain luoja tietää, mitä autolle tapahtuu kadunvarsiparkissa, kun en ole paikalla.
Totuus on valitettavasti tämä, joten omaan autoon kannattaa suhtautua liikkumisvälineenä, ei pyhänä esineenä.
Älä luota Google Mapsiin
Espanja on täynnä yksisuuntaisia katuja, jyrkkiä mäkiä, kapeita kujia ja tietöitä, joten Google erehtyy yllättävän usein. Erityisesti maaseudun pikkukylissä siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Kerran jouduin kartan ohjaamana umpikujaan, josta ei ollut ulospääsyä. Eteenpäin ei päässyt, kääntyminen ei onnistunut, ja ainoa vaihtoehto oli peruuttaa pitkä pätkä mutkaista alamäkeä takaisin.
Pikkukylissä Googleen luottaminen on riski – paljon viisaampaa on kysyä tietä paikallisilta.
Märkä tie voi olla yhtä petollinen kuin musta jää
Kun Espanjassa sataa, vettä tulee kuin ämpäristä kaatamalla. Vesi ei ehdi poistua teiltä tarpeeksi nopeasti, ja moottoriteillekin saattaa muodostua syviä lammikoita, joita ei ajaessa aina edes huomaa.
Moni kuski pysyykin mieluummin kotona, jos ei ole pakko lähteä ajamaan. Eikä ihme – itsekin olen kokenut, miltä tuntuu, kun auto ei pidä tietä lainkaan.
Jos sateella on pakko lähteä ajamaan, nopeutta kannattaa laskea huomattavasti. Pienikin vesikerron tien pinnalla on kuin petollinen musta jää.
Tankkaa kuin paikallinen
Aja huoltoasemalle, tankkaa autosi ja jätä se paikoilleen lukittuna. Kävele sisälle, jonota kassalle, maksa, palaa autolle ja vasta sitten siirrä se pois tankkauspaikalta.
Tiedän, että suomalaiselle tehottomuus ja huono ajankäytön optimointi voivat olla turhauttavia, mutta täällä kannattaa vain hyväksyä paikallinen tapa – ja toimia samoin.
Jos haluat tietää lisää Espanjan liikenteestä, kuuntele jakso 12. Aja kuin paikallinen – 10 vinkkiä Espanjan liikenteeseen
Seuraa ja kommentoi Instagramissa: Arkea ja aurinkoa -podcast
Vinkkaa jaksosta myös kaverille!
Comments